Last van een zwangerschapsmasker?

De hormonen hebben
het (vaak) gedaan.

Tijdens de zwangerschap stimuleren de oestrogeen- en progesteronhormonen de gezichtscellen om meer melaninepigmenten te produceren. Zij beschermen onze huid tegen uv-stralen, maar die overproductie kan ook leiden tot donkerbruine huidvlekken en een ongelijkmatige teint. Zo’n zwangerschapsmasker (chloasma of melasma) ontstaat dus vooral onder invloed van hormonale factoren.

Niet elke zwangere vrouw

Toch krijgt niet elke zwangere vrouw die graag in de zon vertoeft, te maken met een zwangerschapsmasker. En eigenlijk weet men niet goed hoe dat nu precies komt. Het meest waarschijnlijke is dat het krijgen van een zwangerschapsmasker bepaald wordt door een combinatie van verschillende factoren zoals een verhoogde hormoonproductie, de mate van blootstelling aan uv-stralen, het gebruik van bepaalde cosmetica en zelfs een familiale gevoeligheid.


Vaak komt een zwangerschapsmasker ook terug bij een volgende zwangerschap, en soms nog een tint donkerder.

70%

van de vrouwen krijgt in meer of mindere mate te maken met een zwangerschapsmasker. Heel uitzonderlijk kan het ook bij mannen voorkomen.

Een zwangerschapsmasker, dat zie je zo

Een zwangerschapsmasker herken je doorgaans vrij snel. De typische geel/bruine vlekken komen meestal voor op het voorhoofd, de wangen, de slapen en rond de ogen of op de bovenlip. Bij een licht huidtype ontstaan er donkere vlekken, bij een donker huidtype is het dan vaak omgekeerd en zijn de pigmentvlekken eerder lichter dan de rest van de huid.


De vorm kan erg grillig zijn en is niet altijd scherp begrensd. Soms zie je de vlekken ook in de hals. De bruine verticale streep in het midden van de buik is ook een vorm van zwangerschapsmasker.

Niet altijd zwanger

Zelfs als je helemaal niet zwanger bent, kun je toch nog last krijgen van een zwangerschapsmasker. Bijvoorbeeld door bepaalde anticonceptiepillen of anti-epileptische geneesmiddelen of het gebruik van sommige cosmetica. Maar ook een (overmatige) blootstelling aan uv-stralen van de zon of de zonnebank kunnen aan de basis liggen.

Verandert de grootte, de vorm of de kleur van een pigmentvlek? Ga dan langs bij de dermatoloog. Ook wanneer de pigmentatie gaat jeuken of bloeden.

4 tips om een zwangerschapsmasker
te voorkomen

1. Bescherm jezelf tegen de zon

Smeer je gezicht en hals goed in met een zonnecrème met hoge beschermingsfactor (factor 50+) en herhaal het verschillende keren per dag. Zeker tijdens de warmste uren tussen 11 en 15 uur. Ook een zonnehoed helpt je mee beschermen.

Trouwens. Ben je zwanger tijdens een wintersportvakantie? Ook dan moet je je goed beschermen tegen de zon want hoog in de bergen is de uv-straling vaak veel sterker.

2. Gebruik geen cosmetica of parfum, als je in de zon gaat

Maak eventueel gebruik van getinte zonnecrèmes die goed dekken, al dan niet in combinatie met poeder. Vraag hierover raad aan je apotheker.

3. Probeer eventueel een alternatief anticonceptiemiddel

Ben je niet zwanger maar heb je toch last van een zwangerschapsmasker? Mogelijks ligt de oorzaak bij de anticonceptiepil die je gebruikt. Overleg met je arts en/of apotheker over een goed alternatief.

4. Ga niet onder de zonnebank

Bruinen zonder zon

Ben je zwanger en wil je toch graag een bruin kleurtje? Dan is ‘bruinen zonder zon’ wellicht de veiligste optie. Zowel de crèmes, de gels als de lotions werken vrij oppervlakkig en dringen amper tot de diepere huidlagen door. Het is dan ook weinig waarschijnlijk dat de producten een effect zouden hebben op de foetus, al bestaat er geen studie die de veiligheid met zekerheid aantoont.

Een zwangerschapsmasker kun je behandelen

Een zwangerschapsmasker is compleet onschuldig, maar kan niettemin wel vervelend zijn. Soms zijn de vlekken zo opvallend dat vrouwen er zich onzeker door voelen. Gelukkig verdwijnen ze meestal spontaan binnen het jaar, maar dat is niet altijd het geval. Omdat men de precieze oorzaak van de hyperpigmentatie niet kent, bestaat er ook geen oorzakelijke behandeling. Wel bestaan er verschillende mogelijkheden om de vlekken te doen verdwijnen of toch op z’n minst te verzachten.


Omdat elke behandeling zich op de symptomen richt kunnen de vlekjes wel terugkeren, ongeacht welke behandelingsvorm je ondergaat.

Huidblekende crèmes

Verschillende stoffen kunnen de pigmentproductie afremmen. De huisarts of dermatoloog kan je zo’n bleekcrème voorschrijven die je dan rechtstreeks op de vlekken moet aanbrengen.


Opgelet: Bleekcrèmes die hydrochinon en/of vitamine A-zuur bevatten mag je niet gebruiken als je zwanger bent omdat ze de ongeboren vrucht kunnen beschadigen. In dat geval gebruik je best een camouflerende make-up of een speciaal aangepaste pigmentcrème. .

Oppervlakkige chemische peeling

Een chemische peeling met fruitzuren doet de celdeling versnellen. De huid gaat daardoor blaren vormen waarna ze afschilfert. De bedoeling is dat ook het overmatige pigment mee afschilfert waardoor de opperhuid een nieuwe laag krijgt. Deze behandeling kan ook toegepast worden als je zwanger bent.

Laseren

Een zwangerschapsmasker kan men eventueel met zeer sterke lichtflitsen op het aangetaste gebied weglaseren. Toch wordt dit niet echt aangeraden omdat de resultaten erg verschillend kunnen zijn en de behandeling vaak ook vrij duur is. Bovendien kunnen er bijwerkingen ontstaan zoals ontstekingen, irritatie of een branderig gevoel. Soms worden de vlekken na het laseren zelfs donkerder.

TIP

VAN DE APOTHEKER

Apotheker Jeroen

Jeroen Bertels

Apotheker-titularis

Soms liggen bepaalde geneesmiddelen aan de basis van de hyperpigmentatie. Bespreek in dat geval met de arts en/of apotheker de mogelijke alternatieven of een eventueel (tijdelijk) stopzetten van de medicatiebehandeling.