REISAPOTHEEK: CHECK!

ZUID-AMERIKA


Wat moet er mee?

MALARIA

Ook in Zuid-Amerika komt malaria voor, maar daar volstaat het meestal om preventieve maatregelen te nemen tegen muggenbeten.

ZIKAVIRUS

Het zikavirus is nog steeds in heel wat Zuid-Amerikaanse landen - zoals Brazilië – aanwezig. Het verspreidt zich vooral via bepaalde muggen die overdag steken, maar kan soms ook seksueel worden overgedragen. Meestal geeft het weinig tot geen klachten, maar wanneer men geïnfecteerd wordt tijdens de zwangerschap kan het bij de baby afwijkingen veroorzaken zoals een te kleine schedel, groeiachterstand, mentale achterstand, oog- en gehoorafwijkingen en epilepsie.

KNOKKELKOORTS

Daarnaast houdt Zuid-Amerika ook een gevaar in voor de zogenaamde knokkelkoortsen zoals dengue en chikungunya, die beide via dezelfde mug worden verspreid. Ook de symptomen zijn zeer gelijkaardig zoals koorts, gewrichtspijn en huiduitslag. Het is momenteel één van de snelst uitbreidende tropische ziektes en het enige wat je kunt doen is je goed beschermen tegen de Aedes-muggen, die de gewoonte hebben om overdag te steken. Voor de meeste Zuid-Amerikaanse bestemmingen raden we ook aan om je te vaccineren tegen gele koorts. Er bestaat immers geen geneesmiddel tegen deze vaak dodelijke ziekte. Omdat het vaccin niet altijd verplicht is, denken veel mensen – ten onrechte –

dat het niet nodig is. Daarnaast raadt het ITG ook aan om je te laten vaccineren tegen hepatitis A en – afhankelijk van jouw plannen – hepatitis B.

Reisapotheek Zuid-Amerika