Herexamens?

10 tips om gezond te eten op kot en tijdens de examens

Pak het gezond aan

Gezonde brainfood


De examenperiode is een slopende uithoudingsrace. Mentaal, maar ook fysiek. Het is belangrijk dat je je energie goed verdeelt zodat je de eindstreep haalt. Onderschat daarbij niet het belang van een gezonde voeding en een goede nachtrust. Niet alleen tijdens de blokperiode, maar het liefst het hele jaar door. Zeker als je op kot gaat.

De relatie tussen studenten en eten kun je doorgaans makkelijk samenvatten tot twee woorden: snel en eenvoudig. Nochtans heeft voeding wel degelijk een grote invloed op jouw concentratievermogen. We geven je alvast 10 tips mee die je makkelijk kunt toepassen.

TELEBLOK

Zie je het studeren even niet meer zitten? Teleblok is een aanspreekpunt voor zowel studenten als hun omgeving via een gratis en anonieme chat.

Tip 1

Eet niet te veel maar ook niet te weinig

Zowel een lege als een volle maag bemoeilijken het concentreren en opslaan van de leerstof. Neem daarom op vaste tijdstippen drie lichte maaltijden per dag zodat je energiepeil constant blijft en je vlotter kunt studeren.

Tip 2

Voorzichtig met suiker

Onze hersenen hebben energie nodig om goed te functioneren. En die halen ze uit het suiker in ons bloed. Te veel suiker in de voeding veroorzaakt echter pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel waardoor we het moeilijker krijgen om ons te concentreren. Bovendien zorgen die schommelingen ervoor dat ons humeur snel kan omslaan en geven ze ons een onrustig of opgejaagd gevoel.

Camille Van Den Bossche

Camille Van Den Bossche

Apotheker

Ijzersupplement: nuttig of niet?

Zeker in westerse landen blijkt vermoeidheid vaak het gevolg te zijn van een tekort aan ijzer. Hoe de vork precies aan de steel zit, weet men nog niet maar een ijzersupplement kan dan eventueel wel helpen om dat tekort weg te werken.


Het is belangrijk dat de dosis voldoende hoog is en dat de behandeling lang genoeg wordt gevolgd om die ijzervoorraad doeltreffend aan te vullen. Maar de dosis mag ook niet té hoog zijn want daardoor kan de opname van koper en zink verstoord geraken.

Tip 3

Vergeet je tussendoortjes niet

Voorzie regelmatig een lekker en gezond tussendoortje om jouw bloedsuikerspiegel op peil te houden. Een stuk fruit of een yoghurtje zijn lekker en makkelijk maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een milkshake van vers fruit of een appel uit de oven met kaneel en rozijnen.

Zorg er in ieder geval voor dat je regelmatig afwisselt. Zo ben je zeker dat je alle noodzakelijke vitaminen en mineralen opneemt om te voorkomen dat je je futloos voelt.

Tip 4

Vermijd vette voeding

Ons lichaam doet er langer over om een vette maaltijd te verteren waardoor je dat typische lome gevoel krijgt. Dat geldt trouwens ook voor vetrijke tussendoortjes zoals chocolade of taart. Je mag gerust een stukje chocolade eten als dat je weer wat nieuwe energie geeft maar eet dus niet meteen het volledige pak op.

Gezonde tussendoortjes

TIP

VAN DE APOTHEKER

Studeren en diëten:
geen goede combinatie

Lijnen en studeren vormen geen goede combinatie. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een dieet volgen vaak minder aandachtig zijn, trager reageren en doorgaans iets slechter scoren op intelligentietests.


Tijdens het diëten denken je hersenen te veel aan eten en diëten waardoor ze

zich niet volop kunnen concentreren op de leerstof.

Tip 5

Energie is belangrijk

Energie haal je bij voorkeur uit grove graanproducten zoals volkorenbrood, muesli of havermout en andere zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen, deegwaren en rijst. Deze geven hun energie – in tegenstelling tot zoetigheden – heel geleidijk vrij waardoor je langer en efficiënter kunt werken.

Tip 6

Eten = ontspanning

Het is heel verleidelijk. Je wilt er snel nog wat hoofdstukken in proppen en kiest dan maar voor een snelle hap tussen de boeken. Geen goed idee. Het is belangrijk dat je af en toe de boeken toe doet en de maaltijd gebruikt als moment van ontspanning. Zeker als je intussen even met andere mensen kunt praten zodat je je gedachten verzet.

Neem ook de tijd om rustig te eten. Dat bevordert de spijsvertering waardoor je niet met dat vervelende, lome gevoel zit.

Tip 7

Eet niet te laat

Een goede nachtrust is essentieel om goed te presteren tijdens de examenperiode. En dat begint al met wat je de dag ervoor eet. ’s Avonds laat nog een uitgebreide maaltijd verorberen, zorgt ervoor dat je moeilijker en onrustig slaapt waardoor je je ook de volgende dag minder goed kunt concentreren.

Tip 8

Helaas, alcohol helpt je niet

Hoe prettig het ook kan zijn, alcohol heeft een slechte invloed op ons prestatievermogen. Het zorgt ervoor dat we minder helder nadenken en moeilijker de aandacht bij de leerstof kunnen houden. Zeker overdag vermijd je dus beter alcohol en kies je liever voor water, zeker bij warme temperaturen.

Gezond eten: vermijd alcohol

Kan een kalmeermiddel
nuttig zijn?

Het is heel normaal dat je kort vóór of tijdens de examens last hebt van stress. Een gezonde dosis zenuwen houdt je ook alert en gefocust. Maar soms kan die stress je zo overmannen dat je werkelijk niets meer in je grijze cellen kunt opslaan.


Wanneer elk rationeel argument geen impact meer heeft, kan een kalmeermiddel de situatie terug wat normaliseren waardoor je beter kunt relativeren en presteren.

TIP

VAN DE APOTHEKER

Sommige kalmeermiddelen kunnen verslavend zijn. Maar er bestaan ook veilige middelen, zonder nevenwerkingen zoals slaperigheid.Praat erover met je apotheker.

Gezond eten: vermijd caffeine

Tip 9

Beperk cafeïne

Koffie, coladranken en de meeste energy-drinks bevatten cafeïne. Deze stimulerende stof heeft een positief effect op het concentratievermogen, de motivatie en vermindert het gevoel van slaperigheid. Daardoor zou het helpen om langer en beter te studeren. Maar cafeïne is geen toverdrank waar je slimmer van wordt. Het zorgt voor een korte en snelle energieboost, maar van zodra het is uitgewerkt komt de vermoeidheid even hard terug. En laat een uitgeslapen gevoel nu net de belangrijkste factor zijn om goed te kunnen studeren.


Bovendien werkt cafeïne verslavend. Je hebt er steeds meer van nodig om hetzelfde effect te ervaren. Overmatig gebruik van koffie kan dan ook aan de basis liggen van een rusteloos gevoel, slapeloosheid en zelfs hartkloppingen. Thee bevat minder cafeïne en kan dus over het algemeen minder kwaad dan koffie.

Tip 10

De dag van het examen

Vergeet ook niet de dag van het examen gezond te starten. Nog te veel studenten blijken het ontbijt over te slaan terwijl een gezond en gevarieerd ontbijt je wel degelijk kan helpen om beter te presteren tijdens het examen. En stop voor de zekerheid ook maar een gezond tussendoortje in je rugzak voor als je het even lastig hebt.

Geniet van een goede nachtrust

Slecht slapen is nefast voor de studieresultaten. In principe moet een goede regelmaat of eventueel wat relaxatieoefeningen volstaan voor een goede nachtrust. Maar wanneer de deadline steeds dichterbij schuift, kan dat wel eens wat moeilijker worden waardoor je soms in een vicieuze cirkel van slaaptekort terecht komt. In dat geval kan een slaapmiddel je helpen om goed te slapen waardoor je de volgende dag beter kunt presteren.


Bespreek met je apotheker de eventueleneveneffecten en werkingstijd zodat je de volgende dag niet suf tussen je boeken zit.