REISAPOTHEEK: CHECK!

EUROPA


Wat moet er mee?

REISZIEKTE

Tijdens een auto-, boot- of vliegreis moeten je hersenen zoveel tegenstrijdige informatie verwerken, dat je er soms reisziek van wordt. Daardoor trek je wat bleek weg, begin je te zweten of moet je soms zelfs overgeven. Op zich ongevaarlijk, maar zeker geen pretje. Als je snel reisziek wordt, kun je voor vertrek preventief een middel nemen. Overleg hierover met je apotheker.

VOORKOM ZWARE BENEN

Tijdens een verre vlucht of een lange bus-, trein- of autorit vertraagt je bloedcirculatie. Daardoor kunnen je voeten en benen opzwellen of vermoeid aanvoelen. Bovendien stijgt de kans op reizigerstrombose. Voorzie daarom een paar speciale reiskousen die een gedoseerde druk uitoefenen op je onderbenen, waardoor het bloed sneller stroomt en je benen fit blijven. Maar ook mét reiskousen blijft het belangrijk om regelmatig de benen te strekken en niet steeds in dezelfde positie te blijven zitten.

Reisapotheek Europa

REIZIGERSDIARREE

Wist je dat ongeveer één op de drie vakantiegangers die naar warme oorden trekt, last krijgt van dunne, waterige ontlasting? Daardoor staat reizigersdiarree of turista met stip op één in de lijst van vaakst voorkomende vakantieklachten. Gevaarlijk kun je het niet echt nemen, maar het is uiteraard wel vervelend. Daarom kun je het maar beter proberen te vermijden.

Reizigersdiarree krijg je nadat een bacterie, virus of darmparasiet via besmet voedsel of drinkwater in de darmen terechtkomt. Door de hoge hygiëne-standaard in het Westen zijn we daar extra gevoelig voor. De meeste slachtoffers vallen dan ook al in de eerste week van de vakantie. Zij krijgen verschillende keren per

dag last van een dunne en waterige ontlasting, vaak in combinatie met krampen, misselijkheid en zelfs overgeven. Het risico hangt nauw samen met de reisbestemming en de lokale hygiënische omstandigheden. Hoe avontuurlijker je reist, hoe groter het risico.

Kamp je met reizigersdiarree? Blijf dan voldoende drinken waarna de diarree meestal na enkele dagen verdwijnt. In samenspraak met jouw arts en apotheker kun je geneesmiddelen meenemen die verlichting brengen bij ernstige gevallen. Informeer je goed over hoe en wanneer je ze moet gebruiken.

reisapotheek Europa

VAKANTIECONSTIPATIE

Hoewel reizigersdiarree de beruchtste vakantiebederver is, kan ook een aanhoudende verstopping of constipatie je reis grondig vergallen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn maar vaak ligt het aan een wijziging in het voedingspatroon, veel zweten of niet de tijd nemen om rustig naar het toilet te gaan. Het is heel erg belangrijk dat je voldoende drinkt. Zo’n anderhalve tot twee liter per dag, zeker als het warm weer is. Probeer geen maaltijden over te slaan en streef naar een evenwichtig eetpatroon. Je darmen houden namelijk van enige regelmaat. Zet je darmen aan het werk door voldoende fruit en vezels eten en regelmatig te bewegen.

TEKEN

Voor reizen naar bepaalde delen van Europa - met name Centraal-Europa, de Balkan-landen en de voormalige USSR – is het aangeraden om je te vaccineren tegen tekenencefalitis. Bepaalde teken kunnen er immers een virus overbrengen dat hersenvliesontsteking veroorzaakt. Vooral mensen die tijdens het tekenseizoen veel buitenactiviteiten plannen - zoals kampeerders - overwegen dus best een vaccinatie.


Ook in eigen land zijn er teken waarvan sommige via hun speeksel ziektekiemen verspreiden die bijvoorbeeld kunnen leiden tot de ziekte van Lyme. Daarom is het belangrijk om jezelf (en e

eventuele kinderen) te checken op teken elke keer wanneer je in de natuur bent geweest. Vooral de liezen, oksels, knieplooien, elleboogplooien en de hoofdhuid zijn gevoelige plekken.


Teek gespot?

Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek er hem langzaam uit, zonder te draaien. Let er op dat je niet in het achterlichaam van de teek knijpt want daardoor kan de maaginhoud in het bloed terechtkomen waardoor er een grotere kans op besmetting is. Na het verwijderen ontsmet je de kleine beetwonde met ontsmettingsalcohol of jodium.

MAZELEN

In sommige Europese landen is er al enige tijd een toename van het aantal gevallen van mazelen. Nochtans staat mazelen op de lijst van uit te roeien ziektes vermits er een zeer efficiënt vaccin is. Belgische kinderen krijgen hun eerste mazelenvaccin in principe wanneer ze twaalf maanden oud zijn maar als je naar een land trekt waar er momenteel een mazelenuitbraak heerst, kunnen kinderen het ook al vanaf 6 maanden krijgen. Dit vervroegde vaccin telt echter niet voor de vaccinatiekalender waardoor die kinderen op twaalf maanden nog een keer moeten gevaccineerd worden. Volwassen zijn beschermd als ze ooit mazelen hebben gehad of als ze twee vaccins kregen.