REISAPOTHEEK: CHECK!

AFRIKA


Wat moet er mee?

MALARIA

Voor reizen naar Afrika gaat de grootste aandacht naar malaria. In de meeste tropische regio’s loop je immers het risico op besmetting en zeker in Sub-Saharisch Afrika. Malariamuggen steken er van valavond tot ’s ochtends en verspreiden zo de malariaparasiet. In eerste instantie moet je er dus voor zorgen dat je niet gestoken wordt.


Laat je adviseren door je apotheker welke muggenwerende middelen je best gebruikt. Probeer altijd onder een muskietennet te slapen en draag zo veel mogelijk bedekkende kledij. In Afrika moet je die beschermende maatregelen bijna altijd combineren met preventieve malariapillen. Vraag raad aan je arts en/of apotheker.

Opgelet

Krijg je na een Afrika-reis last van griepsymptomen? Laat dan meteen je bloed testen bij de huisarts, in het ziekenhuis of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG).

Reisapotheek Afrika

ANDERE VACCINATIES

Voor bijna alle Afrikaanse landen geldt dat je je best laat vaccineren tegen de gele koorts, een dodelijk virus dat ook via muggen wordt overgedragen. Voor de meeste Sub-Saharische landen is het zelfs verplicht.


Hetzelfde geldt voor hepatitis A. Wat hepatitis B betreft, hangt het wat af van wat je precies van plan bent. Hepatitis B wordt immers overgedragen via bloed en seksueel contact. Zeker als je een langere periode in Afrika gaat wonen, wisselende seksuele contacten hebt of er bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gaat doen, laat je je best inenten.


Bij een langdurig verblijf in minder goede hygiënische omstandigheden, raadt het Tropisch Instituut ook aan om je te laten vaccineren tegen buiktyfus.

Belangrijke tip


Zwem niet in zoet water. In de meeste Afrikaanse rivieren, watervallen, meren en vijvers zitten er namelijk parasieten die je ziek kunnen maken als ze in contact komen met de huid.