DIT DOET DE APOTHEKER VOOR MEN
JOUW MEDICATIE AFLEVERT.


KORT SAMENGEVAT: WAKEN OVER JOUW GEZONDHEID

Het lijkt vaak zo eenvoudig. Je geeft je voorschrift af, jouw apotheker stelt je enkele relevante vragen en niet veel later kun je het geneesmiddel afrekenen. Fluitje van een cent … denk je. Zonder dat je het beseft, hebben we intussen een aantal belangrijke controles uitgevoerd. We willen namelijk zeker zijn dat het afgeleverde product jou optimaal zal helpen en dat je het veilig kunt gebruiken.

Geneesmiddelen zijn immers geen onschuldige producten. Sla er een willekeurige bijsluiter op na en je ziet meteen dat de meeste medicijnen ook enkele risico’s inhouden. Het is onze taak – als apotheker – om daar voortdurend alert voor te zijn. Gesteund door onze software en medicatieschema’s sporen we potentiële risico’s tijdig op. Uit cijfers blijkt immers dat een relevant percentage van de ongeplande ziekenhuisopnames te maken heeft met het verkeerd gebruik van medicatie. Omdat een flink deel daarvan eigenlijk vermijdbaar zijn, vinden we het erg belangrijk om je goed te informeren wanneer je een geneesmiddel afhaalt.

Veiligheid boven alles

Als we het over medicatie hebben, krijgt veiligheid onze grootste prioriteit. Daarom kijken we eerst na of het geneesmiddel wel echt geschikt en veilig is voor jou. Zo kan de combinatie van verschillende geneesmiddelen ervoor zorgen dat ze elkaars werking beïnvloeden. Niet alleen stijgt daardoor de kans op neveneffecten maar het

kan ook de werking van elk individueel geneesmiddel doen afnemen of net versterken. Soms moeten we een extra geneesmiddel toevoegen om bepaalde bijwerkingen te voorkomen.

Een tweede belangrijke pijler is informatie. Het is belangrijk dat je weet wat het doel van de behandeling is en hoe je het geneesmiddel precies gebruikt. Zeker wanneer je een medicijn voor het eerst gebruikt, nemen we uitgebreid de tijd om je goed te informeren.

Etiket = belangrijkste info in een notendop

Op het etiket vind je heel wat belangrijke informatie. We noteren er hoeveel en wanneer je het medicijn moet nemen en hoe je dat correct doet. Soms zijn er heel specifieke adviezen zoals: ‘Niet in de zon of onder de zonnebank’ of ‘Na innemen niet gaan liggen’.

Het zal je ook niet verbazen dat je heel wat medicijnen niet mag combineren met alcohol. Maar wist je dat dat soms ook het geval is voor ‘onschuldigere’ voedingsmiddelen als melk en pompelmoessap? Die informatie vind je terug op het etiket.

Advies op maat

Iedereen is uniek en ook bij het gebruik van geneesmiddelen houden we daar rekening mee. Zwangere vrouwen mogen bijvoorbeeld niet elk geneesmiddel nemen en ook voor mensen met bepaalde allergieën, zoeken we naar een goed alternatief. Ook als je het bijvoorbeeld moeilijk hebt om te slikken of het niet goed lukt om de medicatie trouw in te nemen, gaan we samen op zoek naar praktische oplossingen. Als apotheker willen we immers dat je de behandeling zo comfortabel en trouw mogelijk kan volgen. Het is de beste garantie op maximaal resultaat.

Wat zijn nu de voordelen van een medicatieschema?

1. Steeds een betrouwbaar overzicht van je medicatie

IJe huisapotheker heeft een volledig zicht op je medicatie: zowel de geneesmiddelen die je huisarts,

je specialist(en) of je tandarts

heb-ben voorgeschreven, als de zelfzorggeneesmiddelen en de andere gezondheidsproducten die je zonder voorschrift bij je apotheker haalt. Je huisapotheker verwerkt al die informatie in je medicatieschema. Ook wat je in een andere apotheek haalde. Telkens als je behandeling verandert, bijvoorbeeld als je een nieuw geneesmiddel krijgt, past hij je medicatieschema aan.

2. De juiste pil, in de juiste dosis, op het juiste moment

Je huisapotheker heeft een volledig zicht op je medicatie: zowel de geneesmiddelen die je huisarts,

je specialist(en) of je tandarts

heb-ben voorgeschreven, als de zelfzorggeneesmiddelen en de andere ge-zondheidsproducten die je zonder voorschrift bij je apotheker haalt. Je huisapotheker verwerkt al die informatie in je medicatieschema. Ook wat je in een andere apotheek haalde. Telkens als je behandeling verandert, bijvoorbeeld als je een nieuw geneesmiddel krijgt, past hij je medicatieschema aan.

3. Handig om je medicatie klaar te zetten

Sorteer je geneesmiddelen per dag en per innamemoment ('s morgens, 's middags, ’s avonds, voor het slapen gaan)? Met je medicatieschema naast je is dat zo gepiept en zal je je niet gauw vergissen. Komt een verpleegkundige je medicatie klaarzetten bij je thuis? Helpt iemand van de familie je daarbij? Weten de kinderen welke geneesmiddelen je op welk moment moet innemen? Dankzij je medicatieschema kunnen ze je helpen om je geneesmiddelen correct in te nemen. Zo zorgen ze er mee voor dat je nog lang thuis kan blijven wonen.

4. Zo weet ook de dokter welke medicatie je juist neemt

Je huisarts weet niet altijd welke geneesmiddelen je allemaal gebruikt. Alleen wat hij (of zij) zelf voorgeschreven heeft, zit in je medisch dossier. Wat je zonder voorschrift in de apotheek haalt of wat andere artsen voorschrijven (bijvoorbeeld tijdens de wachtdienst), kan noch-tans heel belangrijk zijn. Voor specialisten en tandartsen ligt het nog een stuk moeilijker. Je medicatieschema is dus een belangrijk com-municatiemiddel. Elke arts die je behandelt, moet zich kunnen base-ren op je huidige medicatieschema. Alleen zo krijg je de beste zorg.

5. En als je naar het ziekenhuis of het buitenland moet?

Of het nu gepland is of onverwacht, bij een opname in het ziekenhuis moet je medicatie voortgezet kunnen worden en moet je behandeling daar ook aangepast zijn aan je medicatie. En ook omgekeerd, als je terug naar huis kan. Hoe vaak moet je niet uitleggen of opschrijven welke geneesmiddelen je neemt? Met een medicatieschema is dat di-rect in orde én is de kans dat je iets vergeet of niet helemaal juist zegt ineens veel kleiner. Als je in het buitenland medische hulp nodig hebt, is dat nog veel belangrijker.

6. Niet alles wat je slikt, is een geneesmiddel

Heel wat tabletjes, capsules of siropen lijken op medicijnen, maar zijn het daarom niet. Sommige middeltjes die je inneemt, hebben het sta-tuut van medisch hulpmiddel of voedingssupplement. Dat is meestal geen probleem. Je huisapotheker kan inschatten wanneer er wel in-vloed kan zijn op je behandeling en houdt er dan ook rekening mee. Beter nog: wanneer dat nodig is, zorgt hij ervoor dat die middeltjes ook in je medicatieschema zitten, zodat ook je arts en je verpleegster ervan op de hoogte zijn.

7. Een betere opvolging door ... je huisapotheker

Ook voordat je vertrouwde apotheker je huisapotheker was, begeleid-de hij je bij het gebruik van je medicatie, gaf uitleg bij je geneesmid-delen, ging na of een nieuw geneesmiddel niet ‘vloekte’ met je andere medicatie, gaf gratis advies bij kleine kwaaltjes en verwees

door als het ernstig was, hield je farmaceutisch dossier bij, ... Dat verandert niet, integendeel! Je huisapotheker heeft zich geëngageerd om dat te blijven doen. Je huisapotheker kent je. Hij heeft ook getekend!