Jerome Discry

Apotheker-titularis Boom

Slapeloosheid

Een behandeling op maat

Ook last van onvoldoende kwalitatieve nachtrust? Dagelijks worden er in België meer dan 1 miljoen dosissen slaap-en kalmeermiddelen afgeleverd aan patiënten met slaapproblemen. Ze werken snel maar tegelijkertijd is hun werkingsduur ook beperkt en hebben ze

heel wat neveneffecten. Bovendien zijn er andere behandelingsmogelijkheden die veel efficiënter zijn op langere termijn. Slaapmedicatie geldt dan ook als laatste redmiddel.

We vroegen aan apotheker Jerome Discry hoe je geholpen kan worden zonder geneesmiddelen.

Gedragstherapie

Wekt het idee van ‘te moeten slapen’ al angst op? Slaap-problemen kunnen ervoor zorgen dat je terechtkomt in een vicieuze cirkel. Wanneer slecht slapen bijvoorbeeld gepaard gaat met een gevoel van angst en/of frustratie raakt het lichaam gespannen wat het inslapen nog verder bemoeilijkt. In dat geval kan gedragstherapie je helpen om angstige gedachten om te zetten naar slaapbevorderende gedach-ten. Je apotheker kan aan de hand van je verwachtingen en bekommernissen inschatten of deze therapie iets voor jou is.

Goede slaaphygiëne

Ook een goede slaaphygiëne is uiteraard belangrijk. Je apo-theker kan je helpen met inzicht geven in slechte slaapge-woontes en je tips geven. Bijvoorbeeld waarom je beter dat glaasje alcohol laat om makkelijker in te slapen.

Natuurlijke geneesmiddelen

Hou jij graag vast aan een slaapritueel om zo de nachtrust beter te kunnen vatten? Dan kan een natuurlijk geneesmid-del – bijvoorbeeld op basis van valeriaan – soms helpen. De wetenschappelijke bewijsvoering is beperkt, maar de werk-zaamheid is aannemelijk. Valeriaan is immers een gekend product binnen de fytotherapie en wordt al jarenlang veilig gebruikt. In tegenstelling tot slaapgeneesmiddelen (op basis van benzodiazepines) veroorzaakt valeriaan geen bijwerkin-gen op lange termijn, zoals afhankelijkheid. Indien je een bescheiden effect verwacht, kan deze therapie jou misschien wel verder helpen. Je apotheker gaat na of dit product ook voor jou geschikt is. Goede slaapgewoonten en het aanpak-ken van de oorzaak van het slaapprobleem, blijven echter de sleutel tot een goede nachtrust.

Jouw apotheker is een uitstekend eerste aanspreekpunt voor vragen over slapen. Hij of zij probeert samen met jou zicht te krijgen op je slaapprobleem en de mogelijke oorzaak. Indien nodig verwijst men door naar een andere zorgverlener voor een therapie op maat.