PUBLIREPORTAGE

Natuurlijke slaap ...

Slapen leert men aan, bereidt men voor, bouwt men op ..... een gezonde slaaphygiëne (her)aanleren blijft de eerste reflex om je nachten te verbeteren!

De juiste reflex!

Het is van essentieel belang om het bed opnieuw te associëren met slapen of intieme momenten en niets anders (geen tv, geen computer)! Blijf in bed de tijd die nodig is om te slapen. Als u ontwaakt en meer dan 10 tot 15 minuten wakker blijft zonder opnieuw in slaap te vallen, sta dan op en doe iets ontspannends, en probeer het later opnieuw.

Dit advies is vooral relevant in geval van stressmomenten en negatieve gedachten die ontstaan wanneer u in bed ligt. Opstaan helpt in dit geval om de maalstroom aan gedachten, die voor het inslapen opkomt, onschadelijk te maken.

Daarnaast is het belangrijk om in een rustige, donkere en goed verluchte kamer te slapen.

Te vermijden voor het slapengaan:

  • Stimulerende activiteiten (intensieve sport, intellectuele activiteit);
  • Overvloedige maaltijden, cafeïne, nicotine en alcohol;
  • Het gebruik van digitale schermen.


Verschillende studies hebben aangetoond dat digitale schermen een verstorend effect hebben op de slaap. De schermen van computers, smartphones en tablets verspreiden een blauw licht, waarvan bekend is dat het meer negatieve invloed heeft op de afscheiding van melatonine dan wit licht.


Gevolg: de afscheiding van melatonine wordt vertraagd en daarmee ook de slaap. Naast deze directe actie van het licht, houdt het gebruik van het internet via computers, telefoons en videospelletjes onze geest alert op het moment dat je deze in off-stand zou moeten zetten.

Valeriaan, voor een natuurlijke slaapkwaliteit

Valeriaan is een plant die bijdraagt tot een natuurlijke slaapkwaliteit. Valeriaanextract helpt u ook omgaan met situaties van voorbijgaande stress.


Naast valeriaan hebben ook andere planten een positief effect op de slaapkwaliteit: passiebloem, citroenmelisse, meidoorn, linde en ballote.


Afspraak bij de dokter

Indien de slaapstoornissen blijven bestaan, is hulp van uw arts van essentieel belang om te voorkomen dat slaapstoornissen chronisch worden en andere problemen veroorzaken. Sinds een paar jaar kunnen mensen die lijden aan een slaapstoornis, aangepaste hulp vinden in slaapklinieken. De multidisciplinaire aanpak is één van de kenmerken van deze structuren.

Sediplus

Vraag raad aan uw apotheker over de keuze van de plant die het beste overeenstemt met uw slaapstoornis.