10 VRAGEN OVER
RIJDEN & MEDICATIE

Een potentieel
gevaarlijke combinatie

Rijden en medicatie vormen niet altijd zo’n goede combinatie. Toch lijken weer niet echt wakker van te liggen. Een grootschalige Europese studie toonde aan dat België op dat vlak zowat de slechtste leerling van de klas is. Om de veiligheid op de weg te verhogen is het daarom belangrijk dat we ons allemaal bewust zijn van de mogelijke gevaren van medicatie.

Welke geneesmiddelen vormen een risico?

Dat zijn er behoorlijk wat. Slaap- en kalmeringsmiddelen lijken nog vrij vanzelfsprekend. Maar ook antidepressiva, bepaalde pijnstillers en bloeddrukmiddelen kunnen een invloed hebben.

Kunnen ook voorschriftvrije geneesmiddelen een effect hebben?

Heel wat producten uit deze lijst kun je zonder voorschrift bij je apotheker verkrijgen. Denk maar aan sommige hoestsiropen, pijnstillers en medicatie tegen hooikoorts of reisziekte. Vraag daarom raad aan je apotheker over hun invloed op je rijgedrag.

Hoe kunnen geneesmiddelen je rijgedrag beïnvloeden?

Vaak zijn de bijwerkingen zeer duidelijk. Je voelt je moe, kunt je moeilijker concentreren, hebt last van duizeligheid en ook het zicht neemt soms tijdelijk wat af. Al die factoren samen zorgen ervoor dat je minder alert bent en trager reageert op verkeerssituaties. Zo ben je niet alleen een gevaar voor jezelf en je medereizigers, maar ook voor de andere weggebruikers.

Hoe weet je of een medicijn invloed heeft op je rijgedrag?

Je vindt een waarschuwingstekst op de verpakking van het product en ook in de bijsluiter staat duidelijk vermeld hoe het product je rijgedrag kan beïnvloeden. Maar vooral: luister naar het advies van jouw

apotheker. Hij of zij kent de bestanddelen van de medicatie en de mogelijke uitwerking.

Hoe groot is het effect van geneesmiddelen op het rijgedrag?

Dat valt moeilijk te voorspellen. Uiteraard hangt het af van welk geneesmiddel je precies neemt maar ook je leeftijd, de dosering, het tijdstip van inname én de duur van de behandeling spelen een rol. Bovendien reageert niet iedereen op dezelfde manier.

Wat als je meerdere geneesmiddelen neemt?

Geneesmiddelen beïnvloeden elkaars werking … en bijwerkingen. De arts en de apotheker wegen dus goed af welk effect een combinatie van geneesmiddelen kan hebben op de rijvaardigheid.

Vanaf welke dosering wordt rijden gevaarlijk?

Bij alcohol is het duidelijk: vanaf 0,5 promille alcohol in het bloed mag je niet meer met de wagen rijden. Een gelijkaardige regeling voor medicijnen is er niet en is eigenlijk ook niet mogelijk. Daarvoor zijn er té veel bepalende factoren. Voor elk geneesmiddel geldt er dus een apart advies.

Belangrijk

Een wijziging in de dosering zorgt ervoor dat men het rij-advies moet herbekijken. Niet alleen wanneer de dosis verhoogt maar ook wanneer ze verlaagt, kan het de rijvaardigheid beïnvloeden.

Gelden die richtlijnen enkel wanneer je met de wagen rijdt?

Het verkeer vraagt een hoge mate van concentratie om snel te kunnen anticipe-ren en reageren op onverwachte situaties. Dat geldt niet alleen voor de auto, de bus of de vrachtwagen maar ook wanneer je je bijvoorbeeld per fiets of bromfiets in het (drukke) verkeer begeeft.


Ook gevaarlijke werktuigen zoals een hijs-kraan, motorzaag of graafmachine gebruik je best niet als je medicatie neemt die je

reactievermogen kan beïnvloeden. Net zoals wanneer je op een

ladder of steiger moet werken.

Hoelang mag je niet rijden?

Sommige geneesmiddelen hebben een lange werking, bij andere is die vrij beperkt. Slaap- en kalmeringsmiddelen kunnen bijvoorbeeld ook de dag erna zorgen voor een suf gevoel en bij gebruik ervan is rijden niet toegestaan. Voor ander geneesmiddelen geldt enkel een rijverbod bij opstart van de behandeling. Laat je dus goed adviseren door de arts en de apotheker.

Veilig de weg op

  1. Neem de juiste dosering op het juiste tijdstip.
  2. Combineer medicatie niet met alcohol.
  3. Rij niet in het donker of bij slecht weer.
  4. Maak geen al te lange ritten.
  5. Zorg dat het niet te warm wordt in de wagen.
  6. Start – indien mogelijk - de medicatiebehandeling op het moment dat je de wagen enkele dagen niet nodig hebt, bijvoorbeeld in de vakantie of aan het begin van het weekend.
  7. Ga meteen aan de kant als je voelt dat er bijwerkingen optreden zoals sufheid, duizeligheid of verminderd zicht.
  8. Lees aandachtig de verpakking en de bijsluiter van het geneesmiddel en volg het advies van je apotheker.
  9. Overleg met de arts als je dagelijks meerdere uren in de wagen zit voor je beroep.
  10. Drink geen koffie om de neveneffecten tegen te gaan.


Tine Scherens

Apotheker-titularis Lochristi