Danielle Meyers

Apotheker-titularis Meerhout

Het griepvaccin

Praktisch bekeken

Hoe kom je aan het vaccin?

De huisarts schrijft je een griepvaccin voor waarna je het kunt afhalen bij je apotheker.

Wanneer laat je je best vaccineren?

Tussen half oktober en half november is een goed compromis. Te vroeg vaccineren kan ervoor zorgen dat je bij een eventuele besmetting in maart, minder goed beschermd bent vermits het vaccin ongeveer zes maanden beschermt. Te laat vaccineren kan er dan weer voor zorgen dat het vaccin nog niet voldoende werkt bij een eventuele besmetting.

Moet je je elk jaar opnieuw laten vaccineren?

Als je tot één van de doelgroepen behoort, zeker wel. Omdat het griepvirus voortdurend evolueert, is het belangrijk dat je elk jaar het nieuwe vaccin krijgt.

Is het normaal dat je je na het vaccineren

even wat minder voelt?

Een tijdelijk stijf gevoel in de arm of zelfs een dagje lichte koorts is perfect normaal. Verder kun je wat last hebben van reacties op de plaats van injectie zoals roodheid, zwelling of pijn. Ook spierpijn of pijn in de gewrichten komt af en toe voor. Deze bijwerkingen verdwijnen na een paar dagen.


Mag je je laten vaccineren als je borstvoeding geeft?

De griepprik heeft geen nadelige gevolgen voor het kind.

Wanneer laat je je beter niet vaccineren?

Wanneer je last hebt van een zware verkoudheid of koorts maakt, wacht je beter even om je te laten vaccineren.

Hoe moet je het griepvaccin bewaren?

Als je nog niet meteen naar de dokter gaat, bewaar je het vaccin in de koelkast. Niet in de koelkastdeur want daar is het soms niet koud genoeg en ook niet tegen de achterwand om te voorkomen dat het vaccin er bevriest. Een half uurtje voor je afspraak bij de dokter haal je het vaccin best uit de koelkast.

Hoelang biedt het griepvaccin bescherming?

Je bent beschermd vanaf 2 weken na de injectie. De werking houdt ongeveer 6 maanden aan.

Hoeveel kost het griepvaccin?

Er zijn 3 mogelijkheden:

  • Volledige prijs (12-13 euro) als je niet tot één van de risicogroepen behoort.
  • Tussenkomst van het ziekenfonds ( +/- 7 euro) wanneer je wel tot een risicogroep behoort.
  • Gratis: sommige ziekenfondsen betalen ook je remgeld terug wanneer je tot een risicogroep behoort. Vraag aan je apotheker een BVAC attest wanneer je het vaccin koopt en bezorg dit aan je ziekenfonds.

Waarom ook vaccineren tegen pneumokokken?

Pneumokokken kunnen bijzonder agressief zijn. Ze zijn de belangrijkste oorzaak van longontsteking. Ze veroorzaken ook diverse andere aandoeningen als sinusitis, hersenvlies- en middenoorontsteking.


Pneumokokken hebben een mortaliteit van 20% bij 65-plussers, tot zelfs 40% bij 85-plussers. Daarom raadt men bepaalde doelgroepen zoals 65-plussers, mensen met hart-, long-, lever- of nieraandoeningen, mensen met een verzwakte weerstand, alcoholici en rokers aan om zich – naast het griepvaccin – ook tegen pneumokokken te vaccineren.