Droge ogen verdienen meer aandacht

... EN ZIJN VAAK BEHANDELBAAR!

Ongeveer 1 op de 5 Belgen ouder dan 45 jaar, heeft elke dag last van droge ogen. Daarmee zijn klachten over droge ogen de - op één na - belangrijkste reden waarom we een afspraak maken bij de oogarts. Enkel zichtproblemen komen nog vaker voor. Maar hoe komt dat nu eigenlijk dat onze ogen zo branderig kunnen aanvoelen?

Gemiddeld knipperen we om de zes seconden met onze ogen. Dat is 600 keer per uur en wel meer dan 10.000 keer per dag. Het gebeurt onbewust … maar niet onbedoeld. Elke keer verspreidt er zich een kleine hoeveelheid traanvocht over de oogbol. In de oogkas – net boven de buitenste ooghoek – zit namelijk de traanklier die continue traanvocht produceert. Zo wordt het oog bevochtigd, het hoornvlies beschermd tegen uitdroging en infecties en zien we beelden scherp.

Droge ogen

De ene traan is de andere niet...

De tranenfilm bestaat uit drie lagen. De binnenste laag is heel dun en zorgt ervoor dat de waterige laag zich egaal over het oog verdeelt en er zich goed aan vasthecht. Het overgrote deel van de traanfilm bestaat uit een waterige laag die vuil, stof en bacteriën wegspoelt. En dan heb je nog een dunne buitenlaag die zeer belangrijk is omdat ze door haar olie-achtige structuur voorkomt dat de waterige laag te snel verdampt. Het grootste deel van die traanfilm verdampt uiteindelijk toch en wat overblijft, loopt via het traanbuisje in de hoek van je oog naar de neus en de keel.

Op zoek naar de oorzaak

De oorzaken van droge ogen kunnen erg uiteenlopend zijn. Bij mensen die last hebben van droge ogen is vaak de buitenste, olie-achtige laag van de traanfilm van slechte kwaliteit. Deze wordt geproduceerd door de kliertjes van Meibomius die zich in onze ooglidranden bevinden. Wanneer deze kliertjes niet goed functioneren, verdampt het traanvocht heel snel en krijgt men last van geïrriteerde, pijnlijke en rode ogen.

In tegenstelling tot wat we vaak denken is een tekort aan traanvocht eerder uitzonderlijk. Slechts 10 tot 15 procent van de mensen met droge ogen hebben een verminderde traanproductie door een aandoening aan de traanklier (het syndroom van Sjögren, een auto-immuunziekte waarbij vochtafscheidende klieren ontsteken) of door het gebruik van bepaalde medicatie.

Om de juiste behandeling te kunnen bepalen, is het uiterst belangrijk dat de oogarts de precieze oorzaak achterhaalt. De laatste jaren ontwikkelt men steeds betere onderzoekstechnieken om het probleem van droge ogen helemaal in kaart te brengen.

Raar maar waar

Droge ogen gaan vaak gepaard met … tranen. Het klinkt gek maar is makkelijk te verklaren. Die tranen zijn reflextranen als gevolg van de irritatie door de droge ogen maar zijn van slechte kwaliteit waardoor ze de oogbol niet “smeren”.

Droge ogen

BEHANDELEN

Droge ogen zijn niet alleen erg vervelend maar zorgen er ook voor dat je ogen vermoeid aanvoelen en gevoeliger worden voor licht. Bovendien kunnen ze het zicht beïnvloeden of het dragen van contactlenzen bemoeilijken. Het goede nieuws is dat er meestal een oplossing is. De technologie maakt op dat vlak reuzesprongen waardoor de oogarts in staat is om de meeste droge ogen succesvol te behandelen.

KUNSTTRANEN EN ANDERE OOGDRUPPELS

Vele patiënten zijn goed geholpen met het indruppelen van kunsttranen. Afhankelijk van de ernst van de klachten, past men de druppelfrequentie aan. Er bestaan verschillende soorten kunsttranen. Andere oogdruppels kunnen de ontsteking als gevolg van het droge oogoppervlak, onderdrukken.

TRAANWEGPLUGS

Traanwegplugs voorkomen dat de natuurlijke tranen – én eventuele kunsttranen - via de traanpuntjes naar de keel worden afgevoerd. Door een plugje te plaatsen in het onderste traanpuntje, blijven de (kunst)tranen langer het oogoppervlak bevochtigen.

STIMULATIE VAN DE MEIBOMIUSKLIERTJES

De kliertjes van Meibomius produceren het buitenste laagje van de traanfilm, dat voorkomt dat onze tranen verdampen. In gespecialiseerde centra kunnen die gestimuleerd worden waardoor de productie van het buitenste traanlaagje terug op gang komt.

VOEDINGSSUPPLEMENTEN

Ook voedingssupplementen rijk aan Omega3 kunnen helpen om ernstige droge oogklachten te verhelpen. Vraag uw oogarts of apotheker om advies.