VERZORGING

Voetschimmels:
hardnekkig én besmettelijk

Onze huid is normaal gezien sterk genoeg om voetschimmels tegen te houden. Maar niet altijd. 

Soms is de huid kwetsbaar voor voetschimmels. Vaak omdat ze beschadigd is of verweekt door vocht en warmte. Voetschimmels kunnen zich dan makkelijk verspreiden over de voetzool, de voetrug en tussen de tenen. Ze kunnen zelfs de nagels aantasten waardoor die verdikt en verkleurt.

Hoe weet je of het om voetschimmel gaat?


Het meest herkenbare is de witte schilfering met daaronder vaak een rode huid. Meestal gaat het gepaard met jeuk. Tussen de tenen kunnen er ook pijnlijke kloofjes ontstaan of blaasjes die vocht afscheiden. Die schilfers zijn ook een ideale voedingsbodem voor bacteriën die er een onaangename geur fabriceren. 

Vooral de huid tussen de vierde en de vijfde teen is een gevoelige plek voor de eerste infectie. De kleinste teen wordt namelijk wat ingedrukt wanneer je schoenen draagt waardoor de huid er al snel vochtiger wordt. 


Voetschimmel noemt men ook wel ‘atleetvoet’ of ‘zwemmerseczeem’. Dat doet bijna vermoeden dat enkel sporters er last van hebben, maar dat is niet zo. Integendeel, voetschimmels zijn één van meest voorkomende huidaandoeningen. Ongeveer 10 procent van de bevolking heeft er wel eens last van en bij mannen is dat zelfs 1 op 5.

Voetschimmels zijn besmettelijk

De meeste voetschimmels worden gewoon van mens tot mens overgedragen. Die huidschilfertjes komen immers snel los en belanden zo bijvoorbeeld op de vloer van het zwembad, de douche of de sportruimte. Ook door het delen van handdoeken of schoenen, kan de schimmel zich makkelijk verspreiden.


Heb jij een risicoberoep?

Veel stappen betekent meer zweten in de schoenen. De ideale biotoop dus voor voetschimmels. Daarom lopen bijvoorbeeld schoonmaaksters, kappers, kelners, tuinmannen, bakkers, enz. een groter risico.  Zeker als het samengaat met onvoldoende ventilatie door slecht absorberende sokken, (sport)schoenen of laarzen. 


Schimmels en bacteriën zijn gek op zweetvoeten

We sluiten onze voeten een groot deel van de dag op in schoenen waardoor de temperatuur er kan oplopen tot wel 40°C. De ideale omgeving voor schimmels en bacteriën. Om problemen te voorkomen is het dus belangrijk om zowel het zweten te beperken als het contact met de schimmels te vermijden.  

Voetschimmels behandelen

Laten we je alvast één illusie armer maken: schimmels nemen zelf niet spontaan hun koffers om andere oorden op te zoeken. Bovendien zijn ze moelijker te bestrijden dan bijvoorbeeld bacteriën. Dus van zodra je de eerste symptomen ziet, is het belangrijk om meteen in actie te schieten. Er zijn verschillende soorten middelen zoals crèmes, sprays, poeders, enz. Laat je dus goed adviseren door jouw apotheker.

De bedoeling is dat je na een weekje al een verbetering ziet. Toch wil dit niet zeggen dat je de behandeling den meteen kunt stoppen. Zelfs nadat de schimmel helemaal verdwenen is, blijft het belangrijk om de behandeling nog een tweetal weken verder te zetten om herval te voorkomen.

Wanneer naar de arts?

In de meeste gevallen kan de apotheker je perfect helpen om snel van de voetschimmel verlost te zijn. Toch contacteer je best de arts wanneer er sprake is van hevige klachten over kloven, pijn of jeuk. Ook wanneer de infectie zich uitbreidt naar de voetzool en de voetranden of de behandeling na twee weken nog geen verbetering brengt, raadpleeg je best de huisarts. 


TIP VAN DE APOTHEKER

1. Smeer de crème goed in zodat ze niet zichtbaar meer is want een te dikke laag kan de huid irriteren. Aangezien de schimmel meestal ook verder verspreid is dan je op het eerste zicht kunt zien, wrijf je best ook twee centimeter rondom de plek in. 

2. Behandel ook je schoenen en sokken met antischimmelpoeder, en reinig de douche en het bad grondig om verdere verspreiding te voorkomen. Ook het badkamermatje stop je maar beter regelmatig eens in de wasmachine.

3. Antischimmelpillen zijn vrij zware geneesmiddelen die ook een effect kunnen hebben op andere medicatie. Daarom worden ze enkel aangeraden bij voetschimmel die diep in de huid zit. 


Apotheker Jeroen

Jeroen Bertels

Apotheker-titularis