EHBO

12 KLUSSEN
13 ONGELUKKEN

Klussen heeft een groot aandeel in het aantal ongelukken die thuis voorvallen. Daarom een aantal tips 'veilig klussen' om het risico op een ongeval te beperken.

VEILIG KLUSSEN

DE OGEN

Splinters, stof, spatten, … voor je het weet heb je het in je oog, zeker wanneer je boven je hoofd werkt. Draag daarom steeds een veiligheidsbril, zelfs als je al een gewone bril draagt. De meeste veiligheidsbrillen passen immers over een bril zodat je aan de zijkant beschermd bent. Bij het bewerken van metaal is het aangewezen om een zogenaamde ruimzichtbril te dragen die helemaal op de huid aansluit. 

VEILIG KLUSSEN

DE OREN

Ook je oren zijn erg gevoelig voor schade, zeker wanneer je met elektrische toestellen aan de slag gaat. Een gat boren maakt al snel een lawaai dat boven de 110 dB gaat. Zelfs een kortstondig scherp geluid kan genoeg zijn om gehoorschade op te lopen al gaat het meestal om een langzaam proces waarbij je gehoor stapje voor stapje achteruit gaat of dat er tinnitus ontstaat. Gebruik dus steeds een hoofdtelefoon of een stel oorpluggen. Ze reduceren het geluid tot een aanvaardbaar niveau maar zorgen ervoor dat belangrijke waarschuwingsgeluiden wel hoorbaar blijven.

VEILIG KLUSSEN

LONGEN

Tijdens het slopen, schuren, breken of zagen komt er heel veel fijn stof vrij die in je longen terechtkomt. Ook schadelijke gassen, oplosmiddelen, brandbare vloeistoffen zoals aceton of terpentijn kunnen je longen beschadigen. Daarom vind je in de handel verschillende soorten maskers voor veilig klussen. De beschermingswaarde staat aangegeven op de verpakking.


Een eenvoudig stofmasker is goed voor kleine klussen zoals schaven of handmatig schuren. Voor grotere werken moet je een echt fijnstofmasker of dampmasker gebruiken. En vergeet ook niet de werkruimte goed te ventileren.

VEILIG KLUSSEN

VOETEN

Het is snel gebeurd: een plaat valt precies op je teen, je trapt in een spijker, enz. Niet alleen erg pijnlijk maar meestal wil dat ook zeggen dat je het klussen een tijd moet stoppen. Voorzie dus een goed stel veiligheidsschoenen voor veilig klussen met een verstevigde neus en zool.


Hou je schoenen ook zo droog mogelijk en controleer of ze een antislipzool hebben. Tijdens het lassen of wanneer je aan de slag bent met chemicaliën draag je best speciaal aangepaste schoenen.

VEILIG KLUSSEN

HANDEN

Je handen zijn zeer kwetsbare lichaamsdelen tijdens het klussen. Handsieraden doe je daarom beter eerst even uit zodat je bijvoorbeeld niet met een ring ergens aan vasthaakt.

Op de verpakking van werkhandschoenen zie je meestal waarvoor ze geschikt zijn. Voor lichte klussen kun je gerust een stel gewone werkhandschoenen gebruiken. Maar gebruik je die bijvoorbeeld om een elektrische zaag te gebruiken dan is de eventuele schade bij een ongeluk vaak groter omdat het zaagblad zich dan in de handschoen kan vastgrijpen.


Daarom bestaan er verschillende soorten werkhandschoenen voor veilig klussen met elk hun eigen beschermingsniveau, rekening houdend met de schuur-, snij- en perforatieweerstand.

VEILIG KLUSSEN

HUID

Bepaalde bouwmaterialen zoals cement of sommige isolatieproducten kunnen huidirritaties veroorzaken. Draag in dat geval kledij die goed aansluit. Dat mag gerust ook een stevige spijkerbroek en een trui of T-shirt met lange mouwen zijn. Naargelang de job kun je je mouwen eventueel ook afsluiten met elastieken of ze vastplakken aan de werkhandschoenen. Draag in ieder geval geen sjaal, ketting of armband tijdens het klussen.

VEILIG KLUSSEN

ELEKTRICITEIT

Vooraleer je begint te werken aan een elektriciteitsleiding schakel je de juiste zekering uit. Zorg dat je handen droog zijn en draag bij voorkeur een paar rubberen handschoenen. Deze hebben een isolerende functie tegen mogelijke elektrische stroom.


Gebruik je een verlengkabel? Rol de haspel dan helemaal af om te voorkomen dat die oververhit en gaat branden.

VEILIG KLUSSEN

6 TIPS VOOR EEN VERFKLUS

  1. Zorg dat de ruimte goed verlucht is
  2. Draag zo veel mogelijk een dampmasker, zeker als je een verfspuitbus gebruikt
  3. Als je het plafond schildert, zijn spatten in de ogen snel gemaakt. Voorzie dus een beschermbril
  4. Hou brandbare stoffen zoals terpentine of white spirit uit de buurt van vuur of sigaretten
  5. Was je handen na het verven eerst met goede zeep. Een beschadigde huid kan immers producten zoals white spirit of terpentijn makkelijk opnemen.
  6. Smeer je handen voor en na het verven in met een beschermende handcrème. Die beschermt je huid en kan huidklachten voorkomen. Trouwens, zo’n laag handcrème zorgt er ook voor dat je je handen na het verven makkelijker kunt reinigen.

VEILIG KLUSSEN

4 TIPS VOOR EEN BEHANGKLUS

  1. Zet de ladder op een stabiele ondergrond
  2. Oud behangpapier steek je best af met een speciaal, scherp afsteekmes i.p.v. een plamuurmes. Werk ook steeds van je lichaam weg.
  3. Een afstoomtoestel produceert hete en gevaarlijke lucht. Draag dus steeds hittebestendige werkhandschoenen en hou het toestel van je weg. Controleer ook of eventuele stopcontacten in de muur uitgeschakeld zijn.
  4. Ga je de muur eerst impregneren vooraleer te behandelen? Zorg dan voor voldoende ventilatie, lees aandachtig de gebruiksinstructies en hou het product buiten bereik van kinderen.