LAAT DE FESTIVALS MAAR KOMEN


Nog steeds lopen er elk jaar enkele duizenden mensen gehoorschade op door blootstelling aan te hoge geluidsniveaus. 7 weetjes over kwalitatieve gehoorbescherming.

Lees onder verder

1. Waarschijnlijk heb je zelf al ervaring met oorsuizingen.

Zo’n 85 procent van de mensen heeft wel al eens last gehad van oorsuizingen na een avondje stappen. In de meeste gevallen gaat het om de welbekende fluittoon maar soms kun je ook last hebben van gehoorverlies. Gelukkig is dit meestal van voorbijgaande aard … maar dat is niet altijd zo. Bij zeer luid of langdurig geluid, trillen de haarcellen in ons binnenoor zo hard dat ze soms definitief beschadigd raken.

2. Oorsuizingen beïnvloeden je dagelijks functioneren.

Ongeveer 15 procent van de bevolking kampt met blijvende oorsuizingen of tinnitus ... en dat heeft vaak een grote impact op het psychosociaal leven. Je hoort dan immers zowel overdag als ‘s nachts een ‘ruis’-signaal … dat er eigenlijk niet is. Daardoor kun je je moeilijk concentreren, slaap je slecht, word je prikkelbaar en soms zelfs angstig of neerslachtig.

Festivals

3. Vanaf 85 dB wordt geluid gevaarlijk.

De mens kan geluiden horen tussen 0db en 140 dB. Zolang je onder de 85dB blijft, is het perfect veilig. Dat is het geluidsniveau van bijvoorbeeld een keukenmixer. Maar het geluid van een live rock-band gaat daar vlot over. Om het gehoor van festivalbezoekers te beschermen, bepaalt de overheid dat het geluidsniveau op een festival niet hoger mag liggen dan 100 dB. Ook de organisatoren leveren alsmaar meer inspanningen om hun bezoekers te behoeden voor gehoorschade. Maar ondanks die maatregelen, blijft er een risico dat je gehoorschade oploopt.


4. Oorschade te voorkomen met goede gehoorbescherming

Goede gehoorbescherming (oordoppen of oorkappen) is het mooiste cadeau dat je je oren kunt geven. Blijf ook uit de buurt van luidsprekers en zorg ervoor dat je tijdens een concert nog een normaal gesprek kunt voeren met iemand die op ongeveer één meter van jou staat.

5. Ook je oren hebben af en toe rust nodig.

Gun je oren de dag na een concert wat rust. Laat dus even die koptelefoon links liggen. Als je toch last blijft hebben van oorsuizingen, gedempt geluid of fluittonen, raadpleeg je best je arts.

6. Kinderoren zijn nog kwetsbaarder.

Het gehoor van kinderen is nog een stuk gevoeliger dan dat van volwassenen. Neem dus voor de kleinsten zeker een stel oorkappen mee als jullie samen een concert bijwonen (oordoppen zijn niet geschikt voor kinderen). Trouwens, ook voor de ongeboren baby zijn de geluiden schadelijk. Het vruchtwater dempt amper 5 dB.

7. Roken verergert de gehoorschade

Roken tast o.a. de bloedvaten aan waardoor ook de doorbloeding van het slakkenhuis in het gehoororgaan afneemt.


Deze handige oorkappen zijn speciaal voor kinderen ontworpen. Ze zijn gemakkelijk te dragen en verstelbaar in de hoogte. De comfortabele schuimplasticvulling zorgt voor een minimale druk en een goede geluidsdemping zonder het omgevingsgeluid volledig buiten te sluiten.