GEZONDHEID

BUIKPIJN BIJ KINDEREN


Buikpijn bij kinderen is in de meeste gevallen niet ernstig. Maar de oorzaak is vaak moeilijk te achterhalen.

De ene buikpijn is de andere niet

De oorzaak van buikpijn bij kinderen blijft vaak een beetje een mysterie. Zelfs de arts kan je slechts in 1 op de 10 gevallen vertellen hoe het nu precies zit. Je moet al afgaan op de bijkomende symptomen zoals diarree, bloed bij de ontlasting, koorts, gewichtsverlies, gewrichtsklachten of huiduitslag om te weten dat er een lichamelijk oorzaak is. Algemeen kun je stellen dat hoe verder de pijn zich van de navel situeert, hoe groter de kans op een lichamelijke oorzaak.

Mogelijke oorzaken


VERSTOPPING

Wanneer de dikke darm niet goed functioneert, kan er harde ontlasting ontstaan die soms dagen in de darmen blijft zitten en buikpijn veroorzaakt.

GASTRITIS

Pijn in de bovenbuik of boven de navel kan wijzen op een geïrriteerde maagwand door een bacterie. Gaat vaak gepaard met misselijkheid en een opgeblazen gevoel.

URINEWEGINFECTIES

De buikpijn gaat dan meestal gepaard met een steeds terugkerende aandrang om te plassen, pijn bij of na het plassen of zelfs bloed in de urine. Soms beginnen zindelijke kinderen daardoor opnieuw in bed of broek te plassen.

MENSTRUATIEKLACHTEN

Bij tienermeisjes gaat de menstruatie vaak gepaard met buikpijn doordat de baarmoeder verkrampt.

OOR- OF KEELPIJN

Dat betekent niet dat oor- of keelpijn de oorzaak is van de buikpijn bij kinderen, maar voor hele kleine kinderen zijn de twee soorten pijn soms moeilijk uit elkaar te houden.

DARMAANDOENINGEN

Bepaalde darmaandoeningen zoals een chronische darmontsteking of het prikkelbare darm-syndroom gaan gepaard met krampen en buikpijn.

REACTIE OP VOEDING

Buikpijn kan ook het rechtstreekse gevolg zijn van wat je eet, zoals wanneer je overgevoelig bent voor gluten of lactose. Bij die laatste krijg je meestal ook last van een opgeblazen gevoel, gasvorming en diarree.

BLINDEDARMONTSTEKING

Pijn rechts onderaan de buik, kan wijzen op een blindedarmontsteking of appendicitis. Het kind voelt zich dan echt ziek of misselijk en heeft koorts. Vaak staat of loopt hij of zij ook wat voorover gebogen. Deze aandoening komt niet zo vaak voor maar vereist wel een snelle operatieve verwijdering van de appendix.

WORMEN

Via de mond kun je besmet raken met aarsmaden die uitgroeien tot lange, dunne witte wormpjes. Ze veroorzaken niet alleen jeuk bij de anus maar ook buikpijn en misselijkheid. Vooral ’s nachts kan het aanleiding zijn voor zeer hevige jeuk, al ondervinden niet alle kinderen er evenveel last van.


Psychische factoren


Slechts bij een kleine minderheid van de gevallen kan men dus het precieze probleem achterhalen. Soms omdat er eenvoudigweg geen lichamelijke oorzaak is. Als de klachten zich beperken tot pijn in de buik zonder bijkomende symptomen, dan is de kans zelfs vrij reëel dat er een psychische factor meespeelt. De pijn is dan meestal niet zo hevig en concentreert zich vaak rond de navel of net erboven. Een psychische oorzaak betekent echter niet dat de pijn ingebeeld is en het is belangrijk om te achterhalen waar het probleem nu precies zit. Vaak heeft het te maken met spanningen thuis of op school, faalangst, pestgedrag, enz. Maar ook ingrijpende veranderingen zoals een verhuis of de overstap naar een nieuwe school, kunnen aanleiding geven voor stress en de bijhorende pijn in de buik.

Buikpijn bij kinderen

Elk kind is anders


Sommige kinderen zijn gevoeliger voor die psychische factoren, zeker als men het sowieso al moeilijk heeft om emoties - zoals angst of verdriet - te uiten. Maar ook als ouder kun je – zonder dat je het wilt – daarin een bepalende rol spelen. Zo vraag je beter niet voortdurend hoe je kind zich voelt, want die extra aandacht zorgt ervoor dat je pijn gaat belonen waardoor ze ook sneller terugkeert. Ook ouders die zelf regelmatig klagen over ziekte en pijn, stimuleren zo het gedrag bij hun kind.

6 TIPS OM BUIKPIJN BIJ KINDEREN TE VOORKOMEN OF TE VERHELPEN

1.

DRINKEN

Laat je kind voldoende drinken. Minstens anderhalve liter per dag en het liefst water, thee of melk. Andere dranken zoals appelsap of dranken met prik en suiker kunnen namelijk zelf buikpijn bij kinderen veroorzaken.

2.

EET VEZELRIJK

Een speciaal ‘dieet’ om van buikpijn af te geraken, heeft geen zin. Laat je kind liever gezond en evenwichtig eten met veel vezels zoals je die vindt in brood, volkorenproducten, fruit en (rauwe) groenten.

3.

BEWEEG

Laat je kind voldoende bewegen. Dat bevordert de darmwerking.

4.

MEDICATIE

Pijnstillers hebben meestal niet zo veel zin en kunnen enkel in overleg met de arts.

5.

DAGBOEK

Het kan erg nuttig zijn om de verschillende symptomen op te schrijven zodat je een goed beeld krijgt van de duur, het tijdstip en de frequentie van de pijnaanvallen. En vooral van wat eraan voorafging.

6.

PRAAT EROVER

Buikpijn bij kinderen betekent niet dat je je kind meteen van school moet houden. Wees wel begripvol en probeer te achterhalen wat de mogelijke oorzaak kan zijn zoals angst, slechte schoolresultaten, spanningen, enz. Uiteindelijk moeten kinderen wel leren omgaan met een aantal terugkerende stressmomenten zoals een examen of sportwedstrijd.

Wanneer moet je naar de dokter?

Bij de meeste gevallen van buikpijn hoef je je geen zorgen te maken. Toch is dat niet altijd het geval. Raadpleeg de huisarts als de buikpijn gepaard gaat met andere symptomen zoals hoge koorts, braken, misselijkheid of een sterk verminderde eetlust. Als het toch om een virusinfectie gaat, dan geneest die vanzelf.


In het geval van een psychische oorzaak contacteer je best een specialist zoals bijvoorbeeld een psycholoog of zorgjuf.

TIP VAN DE APOTHEKER

Vaak helpt het om het buikje zachtjes met je handpalm te masseren en draaiende bewegingen in wijzerzin te maken. Ook voorzichtig trommelen op de buik of lichtjes wiegen, kan de pijn verzachten en de baby terug kalmeren. In de meeste gevallen zijn pijnstillers niet geschikt voor baby’s. Dien ze dus zeker niet toe zonder overleg met de dokter.

Tine Scherens

Apotheker-titularis Apotheek Lochristi