PHILIPS MEDIDO AUTOMATISCHE MEDICIJNDISPENSER

HART
VOOR
INNOVATIE


De Surpluspartners werken mee aan de gezondheidszorg van de toekomst

Geneesmiddelen werken pas goed als je ze ook correct neemt. Toch blijkt uit onderzoek dat heel wat patiënten hun medicatie niet of verkeerd nemen. Elk jaar zijn er in België maar liefst 42.000 ziekenhuisopnames door foutief medicatiegebruik. Daarom hechten de Surpluspartners bijzonder veel belang aan therapietrouw en zoeken we actief naar oplossingen om die - met behulp van nieuwe technologische ontwikkelingen – naar een hoger niveau te tillen. In 2017 testten we o.a. samen met Philips Healthcare een toestel uit dat je begeleidt en helpt om je medicatie correct te nemen.

We vroegen een 70-tal chronische patiënten in de regio Mechelen, om gedurende een half jaar de slimme Medido-medicatiedispenser uit te testen. Een toestel dat automatisch de juiste geneesmiddelen op het juiste tijdstip aflevert. Op basis van het medicatieschema – en in samenspraak met de arts – verpakt de apotheker de geneesmiddelen per innamemoment in één of meerdere zakjes, die op een rol in de dispenser gaan. Na het signaal bevestig je de oproep met één druk op de knop. De dispenser levert vervolgens het zakje af en maakt het meteen ook open. Zo hoeven patiënten niet meer te twijfelen of ze hun medicatie al hebben genomen of welk geneesmiddel ze wanneer moeten nemen. Bovendien stemt de apotheker de innamemomenten eenvoudig af op het levensritme van de patiënt en kun je het toestel overal meenemen.

Door nieuwe ontwikkelingen te ondersteunen, werken de Surpluspartners mee aan de gezondheidszorg van de toekomst.

VEILIGHEID

De veiligheid en gezondheid van onze patiënten zijn onze grootste bekommernissen. Daarom is de medicatiedispenser rechtstreeks verbonden met de Zorgcentrale van het Wit-Gele Kruis. Wanneer de patiënt de afgifte niet bevestigt, gaat er meteen een signaal naar de Zorgcentrale die dan contact opneemt met de patiënt of mantelzorger. Een extra veilig gevoel voor zowel de patiënt als zijn of haar omgeving.

Tijdens de testfase ontving de Zorgcentrale gemiddeld 35 oproepen per maand van medicijnaanbiedingen die onbeantwoord bleven door de patiënt. Gelukkig ging het meestal om een vergetelheid of was de patiënt niet tijdig thuis geraakt. Eén keer was er echter wat meer aan de hand. De patiënt bleek wat ongelukkig gevallen te zijn waardoor ze de oproepen niet meer kon beantwoorden. Dankzij de rechtstreekse connectie met de Zorgcentrale kon ze snel geholpen worden.

TESTFASE AFGEROND

Het project is – samen met de overheidsfinanciering - intussen afgerond. Uit de evaluatie blijkt dat het toestel zowel de patiënten als hun mantelzorgers een zeer veilig gevoel geeft. Het zorgt ervoor dat patiënten thuis zelfstandig hun medicatietherapie kunnen volgen, maar met de geruststelling dat er steeds iemand ter beschikking staat wanneer het mis gaat. Ook de Surpluspartners geloven sterk in de kwaliteiten van deze slimme medicatiedispenser. Daarom willen we het eerst verder optimaliseren zodat we het hopelijk in de toekomst definitief in gebruik kunnen nemen.

IN SAMENWERKING MET
PHILIPS
WIT-GELE KRUIS
AZ SINT-MAARTEN