HIGHTECH OP MAAT

HMC bouwt
'Stephen Hawking'-rolstoelen

HIGHTECH OP MAAT

Je kan Bart De Paepe en zijn team vergelijken met de technici die een Formule 1-piloot omringen. Ze zijn even toegewijd, maar verrichten mooiere mirakels. Voor mensen met extreme motorische en communicatieve beperkingen bouwen zij spitstechnologische rolstoelen. Die laten hen opnieuw autonoom bewegen en communiceren.

MINUTIEUS SLEUTELEN
VOOR MEER MOBILITEIT

Bart vertelt hoe ze met elke patiënt een hele weg afleggen naar de best mogelijke oplossingen voor mobiliteit en/of communicatie. Mensen met bijvoorbeeld een ernstige degeneratieve spieraandoening moeten perfect gepositioneerd worden in hun rolstoel. Comfort komt op de eerste plaats. Ook de besturing van de rolwagen wordt op maat afgesteld: zo kan iemand met de kin, vinger, hoofd, voet of ogen een rolwagen besturen.  Het comfort wordt tot in de puntjes verzorgd: bijvoorbeeld door een koepel met handverwarming of een drinkbekerhouder te installeren. Geen overbodige luxe als je spieren ernstig zijn aangetast.

COMMUNICATIELIJNEN OPENHOUDEN

Bart en zijn team blijven speuren naar nieuwe technologieën om mensen die niet meer kunnen praten of bewegen alle communicatiehulpmiddelen te geven: touchscreens, specifieke software, woordvoorspelling, oogsturing… Door je een halve seconde te fixeren op een icoontje op een scherm kan je commando’s en boodschappen doorgeven of surfen op het web. Zelfs via pictogrammen met expressieve gezichten maak je je verstaanbaar met een woordenschat van zo’n 1.000 begrippen.


"Wij zijn een buitenbeentje in de rolstoelsector. Individuele aanpassingen en maatwerk zijn onze troef."


Bart De Paepe

Verantwoordelijke HMC

DOMOTICA VOOR MEER AUTONOMIE

Vanuit je rolstoel bestuur je via infrarood- of radiogolven alle functies in je huis: licht, rolluiken, tv, zonnewering… Dankzij de technologische revolutie van smartphones, tablets, apps en sensoren kunnen Bart en zijn team enorme vooruitgang boeken. Ze blijven beurzen en gespecialiseerde sites afschuimen naar nieuwe toepassingen. Want ze voeren heel vaak een race tegen de tijd. Bij snel evolutieve aandoeningen gaat het comfort van de patiënt stap voor stap achteruit. Die strijd voeren Bart en zijn mensen heel intens, samen met hun cliënten.

Tekst: VDK-nieuwsbrief